Bygget av Skalsstugan

Bygget av Skalsstugan, 090907 och framåt... 

130928 - Skidbänk

130630 - Friggebod klar

För att få plats med utemöbler, verktyg, arbetsbänk, vallabord och annat så har vi satt upp en 15m2 knuttimrad friggebod från Brännastugan, plockepin för vuxna!

110917 - Grusad uppfart och trappa

En fantastisk dag, vindstilla och strålande sol, vi vandrade på kalfjället ovanför Storhogna. Anders har varit här och gjort i ordning uppfart med väggrus på parkeringsytan och gårdsgrus runt huset, jätteskönt att slippa stenar och lera med mera! En tur till Vemhus bygg tas för att köpa trallvirke vilket resulterar i en trappa upp till farstubron

110722 - Målning utomhus, altan samt en naturstensmur

Det har regnat mycket denna sommar men vi lyckades hitta två veckor med bra väder där vi kunde kombinera målning på förmiddagen med fjällvandring på eftermiddagen. Vi bestämde oss för Alcro Timmerlasyr på fasad (äktbrun, 510), svarta vindskivor samt engelskt rött (NCS 4550-Y80R) på foder och dörrar. Först måste hela huset borstas av för att sedan grundoljas innan färdigstrykning, 2 lager, med timmerlasyren.


Så här blev resultatet cirka 300 timmar senare!

I Källarplan så byggde vi en altan med väggfast bänk där vi använde överbliven timmerpanel som sittyta.

Bredvid entrén till källaren så har det blivit en slänt där det rasar ner grus & sten. Vi gjorde en naturstensmur med bruk högst upp för att fixera de översta stenarna. inget bruk mellan stenarna, kommer bara att spricka. Det blev stabilt och snyggt!

101226 - Inflyttning!

Nu är entréplan nästan helt klar och vi flyttar in efter att ha firat jul hemma.

Skidåkning på förmiddagen och färdigställande på eftermiddagen, det är mycket som skall fixas, köksutrustning, vägglampor, plafonder, stereo, TV etc. etc. etc.

Det blev väldigt bra till slut och vi är mycket nöjda med resultatet.

Här eldas det i öppna spisen. 3W dimbara led-lampor ger reliefbelysning.

En bra hylla i hallen för kläder, hjälmar med mera är viktigt när man är många. Vi letade länge utan att hitta någon bra så då fick det bli en platsbyggd egen konstruktion.

Här ser man de varmvita led-lamporna (från Clas-Ohlson) monterade i fönsternischerna i vardagsrummet, det blev bra och energieffektiv mysbelysning, 5W för hela vardagsrummet!

En snygg ljuskrona med tillhörande lampor lyckades vi inte hitta trots enträget letande så det fick bli en egen design som tillverkades i svartsmide av en Småländsk smed. Som belysning inköptes två skomakarlampor som lackerades svarta.

101030 - Målarträff och bänkar till hallen


Vi åker upp en vintrig fredag med cirka 6 minus och lätt snöfall, det är vackert! Vi träffar Håkan för att diskutera färgval och material. I bilen upp har vi tagit med oss ek-limfog som skall vara sittbänk samt hyllor i hallen uppe&nere. Nästan alla väggar och tak är klara fram till spackling & målning.


Fönstren har fått smygar, fina fönsterbrädor och ytterdörrar har kommit på plats. Loftet är också nästan klart, det blir jättemysigt.

101030 - Stenleverans


Vi har hyrt ett långt släp och hämtat stenskivan till spisen hos VE-sten plus att vi kör upp resten av klinkern till Vemdalen. Det är dags att lämna tillbaks Geirs lägenhet så vi städar ut den och lämnar nyckeln till Skistar. Det har varit kanon att ha en fast punkt i tillvaron med sängar, mat, kläder med mera när vi håller på med bygget.  Det är snö-premiär, första snön, så Malin och Albin har med sig snowboard och kör några åk i Persbacken, isigt.


Åke Wiken är nästan klar med båda spisarna. skorsten är klar med plåtinklädnad och skorstensskydd, det blev mycket bra!

Nu börjar källaren ta form och så här ser den ut nu.

Timmerpanelen (32*181mm) i entréplan har börjat monteras.

För att bli av med synliga kablar har vi fällt in rör för högtalarkabel, hdmi, el etc. från stereo/DVD/Blueray till TV och högtalare.


Nedan en vy mot entréplan. En bred fin skidväg har schaktats upp från Persbacken rakt in i området strax nedanför huset.


101008 - Altan klar och öppna spisen börjar ta form


Bygget går framåt enligt plan, altan med tillhörande stolpar och kryss-räcke är färdigt. En elpanna har kopplats in till golvvärmen i källaren för att få bort fukten i betongplattan. Den öppna spisen i entréplan har kommit en bra bit på väg, vi mätte upp måtten för den sten som skall vara sittyta/fris. Ytskikt plir puts och fasadtegel, Altaia Lava.


Vi har lyckats bestämma och beställa nästan alla lampor också. NS Effektiv energi har mycket bra dimbara high-power LED'ar, 3W & 6W som vi skall använda som downlights, de bygger endast 35mm på höjden men elektrikern vill ändå använda "pottor" för att förenkla kabeldragningen.

100924 - Tegelpannor på och murad spis


I veckan så fick vi på takpannorna och tur var väl det därför att mellan fredag och lördag (24/9) kom det 10-15 cm nysnö! Av en slump hade vi fått på vinterdäcken och tur var väl det! Åke Wiken, muraren, har hunnit mura upp spisen i källaren och monterat en Handöl insats i den, det blev jättebra! Vi åkte upp med 500kg svart marktegel plus fasadtegel till öppna spisen i entréplan.

100903 - Stomresning klar!


Montörerna är klara och nu är huset tätt med papp på taket. Vi träffar elektrikern och muraren för att diskutera el och öppen spis. Vi har med oss plattjärn till stolpen och ett skrapgaller som skall läggas i entrén så att man enkelt kan skrapa av sig snön innan man går in. En fantastisk dag med mycket sol och inget regn för en gångs skull!

100825 - Stomresning


Montörerna på Forsgrens gör kanonjobb med att resa stomme, få på takstolar, timmerknutar med mera, med mera på två intensiva dagar. Det tokregnar så källarplan ser mest ut som en swimmingpool. Vi får öppna upp golvbrunnarna och sopa ner regnvattnet.

Mer träd fälls och jag barkar av det som skall bli en stolpe vid parkeringen med motorvärmare och lampa, efter det blev det en sittbänk, får se om vi kan kapa den mitt itu nästa gång vi är uppe.

100820 - Betongplatta och souterränggrund på plats


Anders Nordgren och Dalacement har gjort ett bra jobb och fått betongplatta, souterrängrund samt betongbjälklag på plats.Sockelhöjden blev bra, man skymtar Sonfjället mellan molnen från bäde källare och entré-plan.

100806 - Väderstation & Internet


För att ha koll på vädret har en väderstation, WP1400, köpts in. Givaren skall sitta utomhus med trådlös överföring till en displayenhet. Displayenheten är kopplad via USB till en EEE box (strömsnål dator, cirka 25W istället för 140W för en normal stationär dator) och föder Weather Display med väderdata som laddas upp till en websida skapad med Weather Display live (Flash). Det finns även en websida för iPhone eftersom den inte supportar Flash...


WP1400 mäter vindstyrka, vindriktning, temperatur ute/inne inklusive kyleffekt, lufttryck samt regn. Skall klura på om man kan få till snö-mätning på något sätt.


För att få Internet har en Dovado 4GR router (trådlös + Gb) köpts in, med denna kan man direkt koppla in mobilt bredband och på så sätt få en mobil hotspot som flera kan koppla upp sig emot. Den supportar också direktanslutning av Tellstick för fjärrstyrning av eluttag.

100720 - Vedhuggning!!


Vi är i Vedhuggartagen och hugger upp nästan all ved som staplas prydligt på pallar och under plåttak som vart över när de byggde högreservoaren. Tomten nedanför har fått två hus men inget av dom kommer att skymma utsikten så det känns bra. Vi träffar Anders Nordgren som ska göra grunden åt oss. Det blir husleverans i V34 och då måste bottenplatta samt soutterränggrund från Dala Cement vara på plats. Vi har också anmält samt fått godkänt för borrning av bergvärme hos Härjedalens kommun.

100604 - Utstakning av hus

 

Vi är i Vemdalen och träffar Wiken, muraren, för att diskutera spisen. Efter det så fäller vi fler träd på tomten och sätter ut huset, det hade underlättat om man kommit ihåg att använda Pythagoras sats :) Om nu bara grannen får ner sina träd också så kommer Sonfjället fram i sin glans!  Övernattning i Geirs fina lägenhet på skalsterassen.

100509 - Bygglov!!

 

Efter drygt 3 månader så är bygglovet äntligen klart!

100430 - Motorsågen invigs

Vi tar en avkopplande helg på Storhogna kombinerat med trädfällning med den nyinköpta Partner Formula 60 plus.

100122 - Öppen spis


Vi träffar arkitekt Rolf Eppens som ska hjälpa till med materialval samt ta fram skisser på en öppen spis. Här är hans förslag som vi tror blir bra. Altaia Lava fasadsten samt Otta Pilarguri, Skiffer, på sittytan.


 

100126 - Bygglov!


Michael Drewert på Forsgrens har skickat in bygglov till Ann-Christin på härjedalens kommun efter lite ändringar på fasad-skisser.   Vi väntar med Friggeboden, det får komma senare.

 

091211 - Husplacering


Vi träffar Michael Drewert från Forsgrens Timmerhus i Vemdalen för att bestämma var huset skall stå samt klura lite på planlösning, entrétak, etc. etc. etc. Får även besöka några hus de bygger i Storhogna tillsammans med Böle Bygg.  Efteråt blir det bastu och middag på Storhogna SPA.

 

Vi har också gjort en liten modell i skala 1:100 med frigolit där varje frigolitskiva motsvarar 0,5m höjdskillnad vilket gör det lättare att bedömma husplacering och sockelhöjd.

091005 - Val av husleverantör


Vi har fastnat för Ingaröfjärden från Forsgrens timmerhus. Fasadskisser och planlösning skickas till tre olika leverantörer men vi tycker vi får den bästa totallösningen från Forsgrens.

090911 - Inspektion!


Vi tar en tur till Vemdalen för att titta på tomten, den ligger fint i en sydvästsluttning med utsikt över fjällen runtomkring, bla. Sonfjället.

090907 -Tomt till salu!


Vi tar en tur till Vemdalen för att titta på tomten, den ligger fint i en sydvästsluttning med utsikt över fjällen runtomkring, bla. Sonfjället.